Co dělat po pobytu v léčebně?
Mnozí z vás se ptají, co dělat, až se vrátím z léčebny a nebudu pod dohledem odborníka? Udržím si novou váhu, zhubnu ještě něco málo pro zdraví?
Pohyb
Dobré rady naší trenérky Katky na "režim doma", tedy po léčbě, který s trochou vůle může zvládnout každý.
- Každý pohyb se počítá (nejedu výtahem anebo po eskalátorech, ale jdu pěšky, jednu zastávku dojdu pěšky a nejedu autobusem atd.).
- Najdu si parťáka na cvičení, rodiče nebo kamaráda, kteří budou sportovat také, můžu mít klidně i trenéra, který dokáže také hodně namotivovat.
- Hýbu se tak, aby mě to bavilo, pro někoho to budou procházky, pro jiného běh, tanec, kruhový trénink, skupinový sport atd.
- Pravidelnost a pravdivost dělá zázraky. Pohybovou aktivitu si mohu i zapisovat do sešitu.
- Uvědomím si, proč jsem začal a kam jsem se již posunul, klidně si zapisuji i úspěchy do deníčku.
- Nevzdávám to při prvním selhání nebo vypadnutí z režimu. V klidu plynule navážu.
- V případě pohybových problémů (něco mi nejde nebo mě něco bolí) vyhledám fyzioterapeuta a/nebo ověřeného trenéra.
- Počítám s tím, že není jenom úspěch, a že někdy to nejde, jde to hůře, váha se zvýší apod., prostě nelze se stále jenom posouvat a zlepšovat.
- Navázali jsme spolupráci s iniciativou 6hodin.cz, která motivuje ke společným pohybovým aktivitám v rodině.
Strava
Pravidelnost
Zní to jako klišé, ale funguje to. Dbej na 5-6 jídel za den, rozmezí mezi jídly se snaž udržovat 2,5 – 3 hodiny.
Snídaně
Vzpomeň si, jak jsme v Olivovně všichni snídali a díky tomu jsme měli dostatek energie na nadcházející aktivity a neměli jsme potřebu pak chodit něco uzobávat.
Komplexnost pokrmu
Víme, že jednotlivá jídla si vždy skládáme z více druhů potravin, protože každá potravina je zdrojem určité živiny. Některá je dobrým zdrojem sacharidů, jiná tuků a další bílkovin. A my víme, že potřebujeme všechny tyto živiny, v určitém poměru a množství, aby naše tělíčko dobře rostlo a vyvíjelo se.
Přiměřenost, velikost porcí
Může se stát, že když jsme doma a servírujeme si jídlo sami, máme tendenci si dávat větší porce nebo když nám jídlo chutná, jít si přidat. My ale víme, že velikost naší dlaně je dobrou pomůckou pro určování velikostí porcí potravin. Pojď to naučit mamku, taťku i babičku s dědou. :)
Ovoce a zelenina
5 porcí za den v poměru 2:3 (ovoce : zelenina). Což víme, že znamená dát si kousek ovoce nebo zeleniny ke každému jídlu.
Mléčné výrobky
Mléko a mléčné výrobky mají spoustu benefitů pro naše zdraví. Nejsou to jen super zdroje bílkovin, ale díky obsahu vápníku a fosforu jsou důležité pro správný růst a pevnost našich kostí a zubů. Navíc v zakysaných mléčných výrobcích najdeme i probiotika, která mají pozitivní vliv na náš střevní mikrobiom. Díky tomu je naše bříško spokojené, imunita v plné síle a my vždy s dobrou náladou. Preferujeme výrobky bílé, přírodní, neochucené a polotučné.
Ryby a luštěniny
V každém pestrém jídelníčku by se 1–2x obě tyto potraviny měly objevit. Nezapomínejte na ně!
Omezit sladkosti, slazené nápoje a ostatní pochutiny
Minimalizovat příjem těchto potravin a nápojů, které jsou energeticky velmi bohaté a jsou dále zdrojem jednoduchých sacharidů a nezdravých tuků.
Potravinová pyramida
Super pomůcka, která nám pomůže poskládat si zdravý a vyvážený jídelníček na celý den. Máte ji v brožurce Průvodce redukčním programem.
Nutriční ambulance
Navštívit nutričního terapeuta není žádná ostuda, spíše naopak. Každý nutriční tě/vás rád vyslechne, poradí jak si poskládat jídelníček, zodpoví dotazy ohledně výživy a předá typy a recepty na dobré jídlo. V neposlední řadě sleduje, jak dítě roste do výšky a udržuje si ideální hmotnost.
Gratuluji, prokousali jste se až na konec.
Mnoho úspěchů a těším se na případnou spolupráci v nutriční ambulanci.
Hodně štěstí.